Bašť

Oficiální
web obce
Obec: Bašť
Kraj: Středočeský
Okres: Praha-východ
Telefon : +420 722 907 834
+ 420 283 981 065

Aktualita ke stavu kanalizace v obci

Vážení sousedé,

celkem pravidelně informujeme o intenzifikaci místní ČOV. Intenzifikace, která nepřinesla tížené zkapacitnění, navíc bez dotací, je dost drahá záležitost s mnoha komplikacemi.

Další a neméně závažný je stav kanalizace. Bohužel se v ní pravidelně nachází i to, čemu lze jen těžko uvěřit. Hračky, hadry na vytírání, pleny, násada od koštěte, lyže,.. Velkým problémem jsou odpadky a tuky, které v kombinaci se saponáty a především s vlhčenými ubrousky vytvoří neuvěřitelně pevný špunt. Překážky v podobě různých předmětů pak dodělají dílo zkázy, a především prodražují a zvyšují náklady na údržbu a tím i na poplatky!!!

Proto se na vás obracíme a apelujeme na to, abyste nepoužívali kanalizaci jako odpadkový koš, a především do něho nevylévali olej ani jiné tuky, ale sbírali je do PET lahví. Ty nemusí být plné, je možné je odevzdávat do příslušných odpadních nádob na sběrných místech nebo na sběrném dvoře. Svoz tohoto tříděného odpadu má obec zdarma, navíc za každý litr oleje dostává drobnou peněžitou odměnu.

Ve středu 25. 10. 2023 ve večerních hodinách skončila kontrola návsi a přilehlých ulic. Celá kanalizace v této oblasti byla nejprve vyčištěna a poté proběhly kamerové zkoušky (od výstavby se nedělalo). Podle prvních informací nebyly objeveny žádné závady na kanalizaci. Nyní se budou vyhodnocovat jednotlivé přípojky. V jedné části obce už jsou u konce kouřové zkoušky, které proběhnou postupně v celé obci.

Jeden problém byl objeven v souvislosti s kontaminací spodních vod. Některé domácí septiky v blízkosti studní mají dávno svá nejlepší léta za sebou. Bez pravidelných kontrol a údržby, a především bez pravidelných kontrol kvality vody ve studních, je velké riziko obdobných problémů, především těch zdravotních.

© 2022 Bašť - všechna práva vyhrazena | Webdesign: wp4you.cz |